Luther Márton életrajzi regénye

Luther - a regény

Luther - a regény

A részeg germán

2017. március 15. - szs.

„Luther, aki a tételeket írta, csak egy részeg germán. Ha majd kijózanodik, meggondolja magát.”

X. Leo pápának tulajdonított megjegyzés

„Tragédia, hogy a tizenhatodik század két kimagasló teológusa, Cajetan és Luther csak egy eretnekügyről szóló tárgyaláson találkozott.”

A konfliktustól a közösségig – Lutheránus–katolikus közös megemlékezés 2017–ben

 

reszegcimlapfolt95.jpg1517 október utolsó napján, Mindenszentek előestéjén Luther Márton levélben elküldi a 95 tételét egyházi feletteseinek, köztük Albrecht mainz-i érseknek. A tételekben a korabeli búcsúárusítással kapcsolatos problémákat támadja a Szentírás és az egyházatyák alapján és egy egyetemi vitát (disputát) szeretne a kérdésről rendezni. 

1518 október utolsó napján, Mindenszentek előestéjén Luther Márton üldözött, eretnektárgyalás alá vont gyanúsítottként esik haza Wittenbergbe egy kölcsön kapott lovon, a meneküléstől elcsigázva, egyenesen Augsburgból, ahol Cajetan bíboros a pápa követeként kihallgatta és sikertelenül tanításai visszavonására próbálta kényszeríteni. A wittenbergi egyetem népszerű doktora immár az Egyház számkivetettje, nemzeti hős és főellenség, akire jó eséllyel máglya vár.

A két nap közt eltelt egy évről szól "A részeg germán" című kisregény, ami Luther életrajzi trilógiájának egy részlete.

A részeg germán - letöltés PDF formátumban

A részeg germán - letöltés KINDLE formátumban

A részeg germán - letöltés EPUB formátumban

ÚJ! Letöltés a Magyar Elektronikus Könyvtárról.

A bejegyzés trackback címe:

https://martinluther.blog.hu/api/trackback/id/tr312339757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása